ballmerpeakMikor Bill Gates úgy döntött, hogy visszavonul, és élete további részét szerény kis, potom 63 millió dolláros hajlékában (papírmodell itt: https://www.papertoys.com/gates.htm) fogja lemorzsolni, Steve Ballmer lett a PiciPuha szoftvercég vezetője. (Rossz nyelvek szerint Bill Gates felesége a nászéjszakájuk után azt mondta, hogy: Most már tudom, honnan kapta céged a nevét ?.)

Programozóberkekben Ballmer neve nemcsak a Microsoft fejlesztőeszközeinek révén vált ismertté, hanem a Ballmer-peak miatt is. Ennek lényege abban van, hogy ha egy grafikonon ábrázoljuk az programozói képességek alakulását az elfogyasztott alkohol mennyiségének függvényében, akkor egy érdekes jelenségre figyelhetünk fel: a görbe a várható csökkenő tendenciát mutatja, azonban 1,4 ezrelék környékén hirtelen megugrik, egy csúcsot produkál, amely még a kezdeti értékeknél is nagyobb maximumot mutat. A maximum pontos helye persze nem ennyire pontosan meghatározott, sok tényezőtől függ, mint pl. kor, testsúly, nem, az alkoholizmus előrehaladásának foka, stb. Egy amerikai pszichológus tesztelte is a dolgot, és meglepő eredményre jutott: van némi igazság a dologban (https://www.cbsnews.com/news/can-alcohol-make-men-smarter-study-suggests-yes/).
malbolgVan itt még egy érdekes dolog: Valami pihent agyú emberke szerkesztett egy grafikont, amelyben ábrázolta a Ballmer-csúcs magasságát a használt programnyelv függvényében (lásd az ábrát). A Java programnyelv talán mindenki számára ismert, de a Malbolge, melynél a Ballmer-csúcs nem jelentkezik, némi magyarázatra szorul: Vannak emberek, akik azzal szórakoznak, hogy olyan programnyelveket találjanak ki, amelyek annyira bonyolultak és érthetetlenek, hogy szinte lehetetlen ezeken a nyelveken programot írni. A Malbolge-ot 1998-ban alkották meg, hogy az addig egyeduralkodó két programnyelvet letaszítsa a trónjáról. A nyelv nehézségéről csak annyit, hogy a klasszikus „Hello World” programot csak a nyelv definíciójának publikálása után két évvel sikerült megírni. Íme:

(=<'$9]7<5YXz7wT.3,+O/o'K%$H"'~D|#z@b='{^Lx8%$Xmrkpohm-kNi;
gsedcba'_^]\[ZYXWVUTSRQPONMLKJIHGFEDCBA@?>=<;:9876543s+O<olm

 

Aki kíváncsi a Malbolge nyelvre, a következő címen olvashat róla: https://hu.wikipedia.org/wiki/Malbolge.
Más korokban, mikor még senkinek eszébe sem jutott, hogy ilyetén dolgokkal múlassa idejét, és persze pihentagyú programozók sem léteztek, ezt az állapotot egyszerűen a múzsa csókja által ihletettnek nevezték. Gondoljunk csak Ernest Hemingwayre, akiről azt tartották, hogy az agya a halála után sem indult bomlásnak, mert whiskyvel volt tartósítva.
Hemingwayt ennek ellenére (vagy éppen ezért) a múlt század egyik legnagyobb írójaként tartják számon. Egyik kortársa, a nála két évvel fiatalabb Enrico Fermi szintén letette a magáét az asztalra, csak ő a fizika terén. Nobel-díját magfizikai kutatásaiért kapta 1938-ban, majd az USA-ban részt vett a Manhattan-terv keretében az atombomba kifejlesztésében. 1950-ben feltett egy fontos kérdést, amely még azóta sincs megválaszolva: Ha a Földön kívüli civilizációk száma olyan magas, mint ahogy azt akkortájt becsülték, akkor hogyan lehetséges, hogy még nem találtunk semmiféle bizonyítékot létezésükkel kapcsolatban. Ezt a híres kérdést Fermi-paradoxon néven ismerik azóta, és sokak próbálkoztak feloldásával (pl. David Brin: Existence).
Az év elején egy kutatócsoport érdekes cikket publikált ezzel kapcsolatban. A Gaia műhold adatai alapján szimulációt futtattak, melynek során az esetleges galaktikus civilizációk terjeszkedésének sebességét vizsgálták. Az eredményekről egyesületünk következő hétvégi összejövetelén fogunk beszélgetni a péntek esti dumaparti keretén belül. Megéri eljönni október 10-én Kovácspusztára, és utána ott is maradni, ahol az egyesületünk következő hétvégi ismeretterjesztő összejövetelét tartjuk. Az összejövetel október 11-én, pénteken este kezdődik és október 13-án, vasárnap délelőtt ér véget. A részvételi díj tagoknak 6€, diákoknak 7€, nem tagoknak pedig 8€ naponta. Az étkezés individuális, szombaton lehet rendelni pizzát. Jelentkezni lehet a corvusmail mailcímen.

 

A program a következő lesz (még jön hozzá több is, csekkoljátok rendszeresen):

Előadó Cím Időpont
Nagy Sándor
fermiA Fermi-paradoxon és a galaxis meghódítása (Péntek esti dumaparti)
Péntek esti agymenés a csillagközi utazásról és idegen civilizációkról
Péntek este
Ollé Hajnalka

quasarIdőutazás egy rég elfeledettnek hitt patroveci hétvégére, avagy az aktív galaxismagok egyesített modellje

Kb. 10-12 évvel ezelőtt, amikor még a patroveci kastély volt a második otthonunk, volt egy hétvége, ahol hóesésben ibolyát szedtünk, répatortát majszoltunk, bezártuk a Sunes kulcsait az autóba (vagy az nem akkor volt?) és tartottam egy előadást az AGN-ekről. Néhányatok még lehet emlékszik rá, Sunes kért egy repetát. Nehéz lesz felülmúlni az akkori előadást, de megpróbálom. Tisztázzuk, mi is a lényegi különbség bizonyos égi objektumok között, és egy komplex képet mutatok arról, hogy igazából minden tényleg csak nézőpont kérdése.

 Szombat délután
Szabó Éva

treeA fák titkos élete

Az előadás Peter Wohlleben elméletét ismerteti, miszerint a fák magasszintű kommunikációt folytatnak egymás között. Remélhetöleg jóízű vitát fog kiváltani ez a téma, már csak a szerző hihetetlennek tűnő állításai miatt is.


Szombat délután