kepler2681 – Ez nem a galaktikus küldöttek második eljövetelének évszáma (az első 2097-ben lesz). A Kepler űrtávcső jobblétre szenderült, illetve kifogyott az üzemanyaga, így megszakították vele a kapcsolatot. Majdnem 10 éves pályafutása során a fent említett számú exobolygót vadászott le, ez a szám még növekedhet az adatok kiértékelése során. Csillagászberkekben további 3000 jelöltről hallani, közülük még jó néhányról beigazolódhat, hogy tényleg bolygók.


A szonda felfedezései rámutattak, hogy a csillagok körül keringő bolygók korántsem ritkák. Becslések szerint a Tejútrendszer minden csillagára jut átlagosan egy bolygó. Viszont ha ez így van, akkor hol vannak a fent említett galaktikus küldöttek? Az az igazság, hogy a fene se tudja. Lehet, hogy csak túl messze vannak, és még nem értek ide. Viszont ha ez így van, akkor az azt is jelentheti, hogy nem létezik fénysebességnél gyorsabb utazás, ami nagyon elszomorító. Óhatatlanul is Babits sorai jutnak az ember eszébe:

„...Ó mennyi város, mennyi nép,
Ó mennyi messze szép vidék!
Rabsorsom milyen mostoha,
hogy mind nem láthatom soha!“

Persze az is lehetséges, hogy egyszerűen másfele járnak, mert pl. őket a kék óriáscsillagok érdeklik, amiből itt a környéken nem túl sok van. Bárhogy is van, az az egy biztos, hogy még nem értek ide. Lehetne persze most itt érvelgetni az ufóhívők elméletei mellett, minthogy figyelnek minket, stb. de nem érdemes. Ha jó szándékkal jönnek, már tudnánk róluk, ha pedig rosszal, akkor pedig még inkább. Rejtőzködve elég nehéz leigázni egy másik fajt. Pláne ilyen agresszívet, mint mi vagyunk. Gondoljunk csak bele, hova tűnt a dodó, vagy még inkább, hogy hova tűntek a neandervölgyiek. Ha az idegenek csak kicsivel kevésbé agresszívek, mint egy feldühített rozsomák, semmi esélyük ellenünk. Dokumentáció gyanánt lásd Hollywood blockbustereit, ahol mindig megtalálja az idegenek Achilles-sarkát valami kocka vagy lefokozott kiskatona, és persze jól bele is nyilaz.
Sokkal valószínűbb, hogy a nem emberi intelligenciával először itt a Földön találkozunk, és mi fogjuk azt létrehozni. Azt, hogy milyen lesz, még igazán nem lehet tudni, mindenesetre nem lesz emberi. Az eddigi kísérletek sokszor meglepő eredményeket hoztak, pl. a go játékot megtanuló MI az emberi játékosok számára meghökkentő stratégiákat dolgozott ki, csupán lejátszott játszmák elemzésével.
Ha az érző intelligencia még nem is jön létre kb. 30 évig (lásd az előző összejövetel beharangozó szövegét smiley), a különféle egyszerűbb intelligens rendszerek egyre nagyobb teret nyernek életünkben. A telefonom pl. minden nap kérdezés nélkül tudatja velem, mennyi idő alatt érek haza a munkahelyemről, a weben folyton szembe jönnek a reklámok, amelyeket a netezési szokásaimhoz igazítanak, és még sorolhatnám. A lényeg az, hogy óhatatlanul eljön az a pillanat, mikor teljesen rá fogunk hagyatkozni ezekre a rendszerekre, mert ahogy egyre többet fognak tudni rólunk, úgy lesz egyre kényelmesebb a használatuk.
Álljunk meg itt egy pillanatra, és csócsáljuk meg ezt a témát, mert a jövőnket talán leginkább befolyásoló dologról van szó. Erre a közeljövőben a legjobb lehetőség a Corvus Csillagászati Egyesület hétvégi összejövetelén lesz, a péntek esti dumaparti keretén belül.
Az összejövetel 2018. november 16-a és 18-a között kerül megrendezésre, a helyszín ismét Kovácspuszta. Az összejövetel pénteken, 16-án este hét körül kezdődik és vasárnap délelőtt ér véget. A részvételi díj tagoknak 6€, diákoknak 7€, nem tagoknak pedig 8€ naponta. Az étkezés individuális, szombaton rendelhetünk pizzát. Jelentkezni lehet a corvusmail mailcímen.

A program a következő lesz - folyamatosan alakul, csekkoljátok gyakran.

Előadó Cím Időpont
Nagy Sándor
feleslegesA felesleges ember (Péntek esti dumaparti)
Mi lesz velünk, ha az intelligens rendszerek átveszik a világunk feletti uralmat?
Péntek este
Jávorka Ágoston

spaceteslaŰrkutatási összefoglaló
Beszámoló a SpaceX, Blue Origin és hasomszőrű társaik viselt dolgairól

Szombat délelőtt
Duba Gergő

paksPaksi anziksz

Útibeszámoló az atomerőműben tett látogatásról

Szombat délután
Tonkó Péter

aramkorA logikai áramkörök anatómiája
Betekintés az elektronikus kütyük lelkébe

Szombat délután
Geczinger Zsolt urturistaŰrturizmus
Körülnézünk ennek az új időtöltésnek a háza táján, amely most még csak a gusztustalanul gazdagok számára elérhető, de rohamos fejlődése remélhetőleg elhozza majd a drasztikus árcsökkenést is...
Szombat délután
Jávorka Ágoston

aiA mesterséges intelligencia és az emberi agy - 3. rész
Fel tudjuk-e venni a versenyt a rohamtempóban fejlődő gépi intelligenciával tisztán biológiai gyökereinknél maradva?

Szombat késő délután