A Nap által az első Corvus tábor megrendezésekor kibocsátott fotonok alkotta gömbhéj már majdnem elérte a HR8832 csillagot, ami önmagában nem nagy szám, mert már megszámlálhatatlanul sok foton megtette ezt korábban, de ha figyelembe vesszük a csillag távolságát és a fénysebességet, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy bizony idestova 21 év telt el az első tábor óta, amit egyesületünk szervezett.

A fotonok számára ez csak egy pillanat volt, hiszen számukra nem telik az idő, viszont idelenn e sártekén sok minden történt. A Plutót más irányban látjuk immár, mint akkoron, bizony ennyi idő alatt már az ő mozgása is észrevehető. A Cassini szonda búcsútáncát járja a Szaturnusz gyűrűi között, várva a szeptemberi elmúlást, mikor is mély lélegzetet véve lemerül a gyűrűs bolygó felhői közé, hogy búcsúüzenetét onnan közvetítse felénk.

Leszálltunk üstökösön és kisbolygón, a Naprendszer határvidékén járőrőznek szondáink, a Jupiter is kapott egy régi-új társat. A Földön mindeközben csendben dübörög a globális felmelegedés, 6000 négyzetkilométeres jégtáblák indulnak végső útjukra az Antarktiszról, Bécs alját pedig nem Balogh Ádám Murza lova, hanem tornádó nyargalja.

Amennyire éhezünk a tudásra, annyira nem tanulunk semmiből. A tudásszomjat enyhítik a Cassini vagy a New Horizons felvételei, de ha majd igazán szomjasak leszünk, tudni fogunk ölni egy pohár vízért. Kaliforniában már komoly gondokat okoz a vízhiány, az ott lakók nemsokára lefedetik a medencéiket, hogy billiárdtermeket vagy háztáji mozikat alakítsanak ki, mert nem lesz vizük, amivel feltöltenék őket.

jupiter1Mindeközben a Jupiter környékéről a Juno szonda újabb csodálatos képeket közvetített, most a Nagy Vörös Foltot vette górcső alá, ami már nem is olyan nagy – lassan húzódik össze, úgy néz ki, hogy több mint 300 év után kifullad a vihar. Persze az is lehet, hogy már több ezer éve tart, csak pulzál egy kicsit. Fene se tudja, korábbi információink nincsenek róla, a szabadszemes megfigyelések nem nagyon járultak hozzá a Nagy Vörös Folt részleteinek feltárásához.

Lesz egy teljes napfogyatkozás is, augusztus végén, egy kis szépséghibával: Az USA-ból lesz látható, tőlünk nem. Az igazán dühítő az, hogy van olyan hely az USA-ban, ahonnan a 2024-es fogyatkozás is látható lesz. Nekünk pedig semmi se jut.

Illetve dehogynem jut. Nekünk jut egy combos kis észlelőtábor, ahol mindenki kiélheti kukkolási hajlamait, de csak az égbolt irányában. A tábor helyszíne most is Kovácspuszta, Ekecs mellett. A tábor részvételi díja tagoknak 6€, diákoknak 7€, nem tagoknak pedig 9€ naponta. Ebben benne foglaltatik a napi négyszeri étkezés és a szállás díja.

A tábor 2017 július 23-án kezdődik és július 29-én ér véget. Az első napon 11 óra tájban lehet gyülemleni a helyszínen. A táborba jelentkezni lehet a corvusmail mailcímen. A táborba érkezést legalább egy nappal előbb jelezzétek, az étkezést csak így tudjuk biztosítani. A szokott copy-paste szöveg sem maradhat ki, a lusták esélyegyenlőségét szem előtt tartva: Megyek a táborba, elejétől végéig.

A tábor programja a következő lesz (folyamatosan bővítjük a megszólított előadók visszajelzései alapján):


 2017. 07. 23, vasárnap

Jávorka Ágoston: Az űrkutatás hatása a társadalomra

Teflon, digitális fényképezés és társaik

időpont: déután


2017. 07. 24, hétfő Käsz Katalin: AÉKF*": Meteorészlelés

A hullócsillagokat nem csak nézni kell...

Időpont: délután


2017. 07. 24, hétfő

Jávorka Ágoston: Bevezetés a kvantumbiológiába

A tavaszi előadás folytatása

Időpont: este


 2017. 07. 25, kedd

Käsz László: AÉKF*": Térképek, évkönyvek, almanachok

A csillagtérképek és hasonszőrű társainak használata

Időpont: délután


2017. 07. 25, kedd

Nagy Sándor: AÉKF*: Változóészlelés

Nemcsak állócsillagok vannak...

Időpont: este


 2017. 07. 26, szerda

Markó Ádám: A Fibonacci-sor

Matematika a természet mögött

Időpont: délután


 2017. 07. 27, csütörtök

Jávorka Ágoston: A látszat csal

Mikor a műszer nem azt mutatja, ami a valóság...

Időpont: este


 2017.07.28, csütörtök

Bödők Gergely: Mindennapi élet és hétköznapok az első világháború Magyarországán

Fellebben a függöny és beleshetünk a színfalak mögé

Időpont: este


 

* Az észlelő amatőrcsillagász kötelező fejtartalma