Corvus 2024 észlelőtábor

2024. augusztus 3.-augusztus 9.

brekkAzt mondják, hogy ha egy békát beraknak egy fazék forró vízbe, akkor onnan kiugrik, de ha egy fazék hideg vízbe kerül, amit lassan melegítenek, akkor szépen megfő. Igazából ez a tanmese arról szól, hogy ha van idő rá, akkor mindent meg lehet szokni.

Az emberi evolúció is hasonlóképpen működhetett: aki nem vette észre, hogy forrósodik a víz, az maradt helyben, és bevégezte sorsát, azok pedig, akik érezék a hőt, odébb mentek, ahol esetleg még nem gyújtottak alá. Bárhogy is történt, egy kis afrikai hasadékból indulva benépesítettünk egy egész bolygót, közben legázoltunk, megöltünk, esetenként megettünk mindent és mindenkit, aki nem volt elég gyors vagy elég nagy. Habár, ha jobban belegondolunk a mamutok és az amerikai óráslajhárok is csak kihaltak valahogy. Ki tudja, lehet, hogy a kardfogú tigrisek végzetét is néhány ősasszony divathóbortja okozta, mert szerintük sikkes volt a barlangban a tűzhelyet méretes fogakkal körberakni.
Egy dolog azonban bizonyos: bárhogy is történt (teljesen biztosra nem tudunk menni, a szem- és fültanúk nyilvánvaló hiánya miatt, és az írásos emlékek is csak az emberi faj történelmének elenyészően kis részét fedik le), az emberi történelemnek van egy fontos tulajdonsága, méghozzá az, hogy gyorsul. A mellékelt ábrán látható néhány paradigma-váltás, a vízszintes tengelyen a jelenig eltelt évek, a függőleges tengelyen pedig az egyes események között eltelt évek láthatók. Mondhatnánk, hogy hiszen ez a vonal egyenes, de ne kerülje el a figyelmünket, hogy a skála mindkét tengelyen logaritmikus, ami gyökeresen befolyásolja a leányzó ágyon elfoglalt helyzetét. A görbe lineáris skálára való átalakítása házi feladat mindenkinek (segítségül: az 1/x függvény háza táján kell körülnézni).

Visszatérve a békához, egy ilyen gyorsulva változó világban méltán érezhetjük a nőnemű szülőnk képzeletbeli lassú eltűnését (gy. k.: elanyátlanodást), hiszen mire nyaktájt megérezzük, hogy melegszik a víz, a hátsó fertályunk már puhára párolódott. Gondoljunk csak a ránk zúduló információözönre, amelyből kiválogatni a releváns, megbízható fajtát embert próbáló feladat. Persze úgy is hozzá lehet állni a dolgokhoz, hogy nem veszünk róla tudomást, és csak a sportcsatornákat nézzük (vagy felrakjuk a szuperpánkromatikus vészérzékelő napszemüveget), és majd csak lesz valami, viszont az ilyen struccpolitika nem vezet jóra, mert ha a strucc, (ami ugye egy mérsékelten szép madár) a homokba dugja a fejét a segge attól még jó ropogósra sül a tűzvészben. A katasztrófát túlélő dögevők pedig lakmározhatnak a készételből, ami nem is megy sehova, mert szépen le van horgonyozva a feje által.
Ha elfogadjuk a tényt, hogy a technológiai fejlődés gyorsulva gyorsul, akkor azt is be kell látnunk, hogy a fejlődést leíró görbének lesz egy olyan szakasza, ahol a változás sebessége akkora lesz, hogy gyakorlatilag végtelennek fog látszani. Kedves strucc barátaink akkor már hiába is kapkodnák a fejüket, mert egyrészt már égni fognak a farktollaik, másrészt pedig a fejük úgyis a föld alatt lesz, ott pedig nem nagyon lehet mozgatni.
A fejlődés grafikonjának alakján már sokan elgondolkodtak, cikkeket is írtak róla, sőt megjósolták az általuk szingularitásnak nevezett szakasz eljövetelének időpontját is. A legoptimistább (?) előrejelzések intervallumában már majdnem benne vagyunk, de még nem nagyon lehet észrevenni a követhetetlen gyorsulást. Habár, ha megnézzük, hova jutott a mesterségesintelligencia-kutatás az elmúlt egy év alatt, akkor az ember fia kissé gondolkodóba esik…
Mindig jobb, ha a gondolatainkat, ötleteinket konfrontáljuk másokkal. Ha valaki tehát nem tudja a fejében rendbe rakni a témával kapcsolatos kínzó gondolatait, és szükségét érzi, hogy ezt a lelki terhet ledobva szabadon szárnyaljon újabb csúcsok felé, az jelenjen meg a Corvus Csillagászati Egyesület hétvégi összejövetelén 2024. március 8-10. között, ahol a szokott péntek esti dumaparti témája társadalmunk hihetetlen tempójú fejlődése változása lesz.
A összejövetel március 8-án, pénteken este 7 körül kezdődik és vasárnap, 10-én délelőtt ér véget. A helyszín Kovácspuszta, ahogy mindig. A részvételi díj tagoknak 12€, diákoknak 13€, nem tagoknak 14€ éjszakánként, ott nem alvás esetén pedig 5€ a napidíj. Jelentkezni lehet a mailcímen.
Az étkezést mindenki maga oldja meg, van lehetőség pizza rendelésre, valamint saját étel készítésére is.

 

Sunes

 

A program a következő lesz (még bővülni fog, csekkoljátok):

Dátum, időpont

Előadó

Cím

2024. 03. 08. péntek este

Nagy Sándor

Béka a fazékban, avagy mi lesz veled, szingularitás?

szingularitásHa a két évtizeddel ezelőtti jóslatok igaznak bizonyultak volna, akkor a világunk már egészen másképp nézne ki. A dumaparti során mgpróbáljuk kideríteni, mi hír van a technológiai szingularitás háza táján.

2024. 03. 09. szombat

délután

Nagy

Sándor

A csillagászat legújabb eredményei

CsillagaszatSzemezgetés a legszebb tudomány művelőinek legutóbbi cselekedeteiből

2024. 03. 09. szombat

délután

Jávorka Ágoston

Űrkutatási ősszefoglaló

urkutatasAz elmúlt időszakban sok érdekes dolog történt az űkutatás terén. Előadásunkkal megpróbálunk rendet vágni az információözönben