Nyomtatás

csapat smallMikor a suliban hallottam róla, hogy jelentkezni lehet egy nyári csillagásztáborba, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Csillagászat? Bár azelőtt soha nem foglalkoztam vele különösebben, nagyon jól hangzott ez a nem hétköznapi téma és az érdekes programok. Így aztán végül is bármilyen korábbi élmény vagy tapasztalat híján mentem el életem első Corvuskás táborába, és bizony nem bántam meg, mert hatalmas élmény volt.

Már rögtön az első nap megtetszett, mert hihetetlenül barátságos légkör fogadott – a vezetők kedvesek, jó fejek voltak, a gyerekekkel pedig, bár különböző korosztályba tartoztunk, remek társaságot alkottunk. Mikor megérkeztünk, gyönyörű környezet fogadott minket távol a város zajától és persze fényeitől, amit tökéletesen ki tudtunk használni az éjszakai észlelésnél. A tábortűz mellett, sütögetés és rémtörténetek mesélése után elkezdődtek a csillagászati megfigyelések. Bizony, ebben a táborban nincs korai takarodó! Viszont napközben sem unatkoztunk, a vezetők érdekes előadásokat tartottak a különböző bolygókról, csillagokról, csillagképekről, távcsövekről, a csillagászat történetéről és még sok másról. Az itt szerzett tudást aztán az esti vetélkedőn kamatoztathattuk, a legügyesebbek pedig a hét végén díjat is kaptak. Részt vehettünk ezen kívül egy izgalmas űrbázisos programban is, amiben szkafanderbe öltözve egy idegen bolygót kellett felderítenünk és még bolygókutató igazolványt is szerezhettünk. Lebilincselő fizikai kísérleteket láthattunk, amik mindenkit lenyűgöztek, sőt a természetfotózás rejtelmeibe is belekóstolhattunk. A délutáni elfoglaltságok közt volt még kézműves foglalkozás, valamint sport is – izgalmas pingpong- és focibajnokság zajlott a táborozók és a vezetők között. A tábor másik nem hétköznapi vetélkedője a Könyvekben a tudás, amikor is estéről estére hatalmas buzgósággal kerestük a válaszokat a furfangos kérdésekre és közben még inkább összekovácsolódtunk. A hét folyamán ugyanis különféle csapatjátékok zajlottak, hogy mindenki megismerje a másikat, és ezáltal új barátságokat kötöttünk.

Csupán egyetlen hét alatt tömérdek újdonságot próbálhattunk ki és rengeteg új dolgot tanultunk. Nem kell tehát feltétlenül jártasnak lenned az asztronómiában, hogy élvezd, de ha profi csillagásznak érzed magad, akkor is sok élményt tartogat neked ez a tábor.

Elek Noémi

Találatok: 1714