Már többször elmélkedtem természet-ősanyánk ócska prosti mivoltáról. Aki dühöngött már sűrű felhőtakaró alatt, melynek másik oldalán éppen zajlott élete csillagászati eseménye, pontosan tudja, miről beszélek. Ezt a tételt megfogalmazta már 1985-en Arthur Bloch is, a Murphy törvénykönyve - avagy miért romlik el minden? című könyvében, csak ő némileg rusztikusabb szóhasználattal élt.
Minden negatív előítélet ellenére úgy tűnik, hogy néha mégis felülemelkedik önmagán, és kedvében jár az ég kémlelésében kedvet lelő emberfajtának.
Korosztályunkat abban a szerencsében részeltette, hogy láthattunk két Vénusz-átvonulást is, amit utánunk már csak az unokáinkx (ahol x>3), fognak látni, tekintve, hogy a következő 2117-ben lesz, ami tőlünk nem is lesz látható, így ha valaki utazás nélkül akarja látni, akkor 2125 december 8-ig kell várnia, de akkor valószínűleg úgyis borús lesz az ég. A mi két átvonulásunk júniusban, teljesen tiszta égen volt látható, szóval természet-őszanyánknak vannak néha nagy pillanatai. (Viszont ha belegondolunk, akkor az ő szemszögéből nézve egy tsunaminak vagy aszteroida-becsapódásnak is megvan a maga szépsége)
Az idei nyárelőn megint olyan egyedülálló látványossággal lep meg bennünket, melyet a most élő emberek közül még senki nem láthatott. A megfelelő időpontban a Naprendszer összes bolygóját láthatjuk az égen egy kivételével, ennek megpillantásához viszont nem felfele, hanem lefele kell néznünk.
Utoljára ilyen csillagász-csemege 947-ben fordult elő (nem, nem maradt le az egyes az évszám elejéről, tényleg több, mint 1000 éve történt a dolog, Taksony fejedelem az Otrantó-i tengerparton nézhette a jelenséget, már ha éppen júniusban járt hadat arrafele). A következő hasonló jelenségre pedig 2492. áprilisáig kell várnunk. Képzeljük csak el, az amerikai kontinens felfedezésének 1000-ik évfordulója előtt fél évvel hajnalban megint szép bolygósort láthatnak a türelmesebbek közülünk, akiknek lesz idegzetük várni addig. Az igazság persze az, hogy e sorok olvasóinak túlnyomó többsége akkorra már alulról fogja szagolni az örök vadászmezőket, hacsak belátható időn belül nem következik be valami brutális áttörés az orvostudományban, és a körzeti orvosok rutinból fogják felírni az évtizedeket pici lila pirulák formájában.
A fentebb említett 1000. évfordulóhoz annyit, hogy lelki szemeimmel látom, amint az aztékok leszármazottai külön ünnepséggel készülnek majd, ahol az ősi emberáldozat rituáléját felelevenítve futószalagon fogják molekuláris 3D-nyomtatójukon készített obszidián tőreikkel kivágni Kolumbusz Kristóf akkori utódainak szívét az égbolton ragyogó bolygófüzér fényében. Ha még egyáltalán élni fog akkor valaki közülük. Vagy akárki más.
A jó hír azonban az, hogy a bolygók hasonló felállásban lesznek augusztus elején is, mikor az idei észlelőtáborunkat tartjuk. Annyi lesz a különbség, hogy a Merkúr addigra átkullog a Nap túlsó oldalára és az esti égen lesz látható.

 

terkepA bolygók látványa az égen a tábor kezdetekor hajnali 5-kor

 

Hogy ezt a ritka lehetőséget kihasználjuk, összejövünk szépen augusztus havának első hetében, hogy a Corvus 2022 Észlelőtábor keretein bel¬ül a lehető legtöbb vizuális, foto- és egyéb grafikus észleletet gyűjtsük be Naprendszerünk gyermekeiről.
A tábort 2022. július 30-án, délután kezdjük, három óra magasságában lehet odaszállingózni szokott helyünkre, Kovácspusztára. A tábort augusztus 5-én, délelőtt fejezzük be. A tábor részvételi díja tagoknak 15€, diákoknak 16€, nem tagoknak pedig 18€ naponta. Ebben benne foglaltatik a szállás és napi négyszeri étkezés. Az elszállásolás az épület tetőterében és sátorban történik, az épületben tartunk fenn helyeket a szakács és a meghívott előadók számára. Aki úgy gondolja, hogy eleve sátorban lakna, ezt jelezze a jelentkezéskor. Természetesen a sátrat mindenki magának biztosítja be.
Fontos változás, hogy azoktól, akik nem éjszakáznak a táborban, hanem csak néhány órára benéznek, 5€ napidíjat fogunk kérni. Ennek két oka van, egyrészt új szabályok vannak a hely tulajdonosának részéről (pl. az ilyen „betévedő” emberek után is kérnek pénzt), másrészt pedig a program szervezése rengeteg időnkbe és energiánkba kerül (meg persze némi pénzbe is, pl. honoráriumok), és úgy gondoljuk, hogy úgy fair, hogy a random beugrók, akik meghallgatnak néhány előadást, is hozzájáruljanak némileg a tábor költségvetéséhez.

A táborba érkezést legalább egy nappal előre jelezzétek, mert az étkezést csak így tudjuk biztosítani. A táborba a corvusmail mailcímen lehet jelentkezni.

Természetesen a copypaste szöveg sem maradhat el: Jövök a táborba, elejétől végéig.

A Covid ugyan egyelőre takaréklángon van (habár Angliából és más helyekről is jönnek hírek tömeges fertőzésekről), de úgy gondoljuk, hogy az elmúlt években lefektetett higiéniai rendszabályokban nincs semmi ördögtől való, a javát tehát megtartjuk:

  1. Hűtő. Senki ne igyon üvegből. Máséból pedig pláne ne. Mindenki ráírja a flakonjára, sörére, hogy kié. Ja, és üvegpoharat nem rakunk a földre a székek alá, ezt nem a koronavírus miatt, hanem mert összetörik. Több éves tapasztalat.
  2. Tisztálkodás. A mosdóknál lesz kirakva fertőtlenítős kézmosó és papírtörölköző, azt fogjuk használni. Lesznek naposok, akik figyelmeztetik azokat, akik mocskot hagynak maguk után, pl. zuhanyozáskor.
  3. Étkezés. A kaja kiadásakor ne legyen tumultus, senki ne fogdossa a kirakott ételt (pl. szeletelt hagyma a pótvacsoránál). Mindenhova rakunk ki szerszámot az étel elvételéhez. Mindenki azonnal elmosogat maga után, ami nem a napi étkezéshez tartozik, a normál étkezésnél használt tányérok, evőeszközök mennek a mosogatógépbe. Gondolunk itt pl. a Vifon levessel elkövetett éjszakai partizánakciókra.

Amennyiben változás történne a járványügyi előírásokban, mindenképpen jelezzük ezen a weboldalon.

Már csak annyit, hogy a táborba hozzatok mindenképpen: jegyzetfüzetet, tollat, piros lámpát, a tábor részvételi díját ? – ez a kötelező felszerelés.
Opcionális: távcső, csillagtérkép, zöld lézer, binokulár, fényképezőgép, olvasnivaló stb.

Sunes

 

A tábor progrmja a következő lesz (folyamatosan bővítjük a meghívott előadók visszajelzései alapján):

Dátum, időpont

Előadó

Cím

2022. 7. 30. szombat

késő délután

 Jávorka Ágoston

Űrkutási összefoglaló

urkutat

2022. 7. 31. vasárnap

délelőtt

Nagy Sándor

Csillagtérképek, évkönyvek (AÉKF*)

map Az amatőrcsillagászok számára kötelező a csillagtérképek, évkönyvek és persze az égbolt beható ismerete. Mivel elenyésző mennyiségű ember születik ezzel az ismeretanyaggal a fejében (állítólag a neandervölgyi ősemberek között volt egy de őt fiatalon megették), nem árt, ha legalább egy előadás formájában foglalkozunk a témával.

2022. 7. 31. vasárnap

délután

 Käsz László

A Jupiter

jupiterA Naprendszer legnagyobb bolygója, egyben az ide nyár legfénysebb objektuma is az égen. Persze a Nap és a Hold után. Mindenképpen megérdemel egy részletsebb bemutatást, még ha mindenki hallott is már felőle egyet s mást.

2022. 8. 1. hétfő

délelőtt

Jánosdeák Márk

A James Webb űrtávcső

webbSok évnyi várakozás után az év elején került a helyére a james Webb űrtávcső. Hosszú kalibrálási időszak után közzétették az első felvételeit, és már most látható, hogy megérte a várakozás.

2022. 8. 1. hétfő

délután

Käsz László

A Szaturnusz

saturnBolygócsaládunk második legnagyobb tagja, a gyűrűs bolygó. Legalább annyi figyelmet megérdemel, mint nagyobb testvére, a Jupiter. Előadásunkban részletesebben megvizsgáljuk a Naprendszer eme ékkövét.

 

2022. 8. 1. hétfő

délután

Édes Lili

Másszunk fel a kozmikus távolsági létrával az ősrobbanásig!

bigbangHonnan tudjuk, hogy milyen messze vannak az objektumok, amiket megfigyelünk? A különböző távolságokban lévő objektumokat különböző módszerekkel mérjük, köztük az átmenetet a kozmikus távolság létra adja meg. Az előadás során ismertetem ezeket a módszereket, így eljutunk a Holdtól egészen az univerzum egyik első galaxisáig!

2022. 8. 2. kedd

délelőtt

 Tonkó Péter

Fotózás tudományos szemmel

fotoscience

2022. 8. 2. kedd

délután

Kovács Tamás

,,Unortodox’' tömegbecslés exobolygó-rendszerekben

unortodox

2022. 8. 3. szerda

délelőtt

Édes Lili

Sötét anyag, mint galaktikus orgia szervező

darkmatterA galaxisok szeretnek kisebb-nagyobb csoportokba rendeződni, amik aztán együtt mozognak a kozmikus hálóban. Ilyen csoportokat már több mint száz éve is megfigyeltek, de sokáig nem értették, hogy kapcsolódhatnak össze ekkora objektumok. A legjobb jelölt eddig a sötét anyag lehet, amelyről részletesen is beszélnék.

2022. 8. 3. szerda

délután

Nagy Sándor

Pályák, mozgások, pozíciók - újratöltve (AÉKF*)

palyakHa ismerős lenne a cím, akkor nincs tévedés, volt már szó erről a témáról. Most kicsit másképp próbáljuk megközelíteni a témát, interaktív 3D vizualizáció segítségével. Minden amatőrcsillagász számára alapvető fontosságú az égbolt mozgásának ismerete, ez annak az oka, hogy évről évre műsoron van a téma.

2022. 8. 3. szerda

délután

Dr. Hegedüs Tibor

Magyarország űrkutatásának múltja és jövője - űrbéli aktualitások

smog1

2022. 8. 4. csütörtök

délután

Édes Lili

Kozmológia, avagy hogy tágul az univerzum?

tagulasAzt mindenki tudja, hogy az univerzum tágul, de hogyan? És miért? Milyen volt az univerzum múltja és mit tartogat számunkra a jövő? Mikori a kozmikus háttérsugárzás? Ilyen és hasonló kérdésekre szeretnék válaszokat adni az előadás során!

2022. 8. 4. csütörtök

délután

Bödők Gergely

Igáslovak, kutyák, postagalambok - Hadiállatok a Nagy Háborúban

alarcoskutyaA haditudósításoknak, a fényképezőgépeknek és a filmfelvevőknek köszönhetően az első világháború a modern történelem első igazán jól mediatizált konfliktusa volt. A milliónyi felvétel közül számtalan fotón (nemegy igazán meghökkentő) szerepelnek állatok is: hajókról a leemelés folyamata közben lefotografált, vagy gázálarccal felszerelt lovak és kutyák, rönkszállító elefántok, sebesülteket cipelő tevék, egy-egy század szívéhez nőtt egzotikus kabalaállatok, vagy fényképezőgéppel „felszerelt” postagalambok. A modern világ első globális konfliktusának az állatok aktív szereplői voltak, a haditechnika tökéletesedésének köszönhetően talán utoljára ilyen módon és mértékben.

 * AÉKF - Az észlelő amatőrcsillagász kötelező fejtartalama