Jó hírem van: nemsokára lehet majd kapni édes-savanyú csirkét a Marson. Nemrég leszállt ugyanis a kínaiak leszállóegysége egy marsjáróval a hátán. Ahogy az ő tempójukat ismerem, pár éven belül nyit az első kínai büfé. Ha ez valakit esetleg elszomorítana, mármint, hogy annyi a tudománynak, megnyugtatásul közlöm, hogy az amerikaiak már öt marsjárót küldtek a vörös bolygóra, ennek ellenére még mindig nincs hot-dog árus stand a Marson, habár Elon Musk szerint 5 év múlva már lenne rá igény… (lásd még: https://www.youtube.com/watch?v=eTWqCllw_SM)perservance
Sok más is történt a tavalyi tábor óta eltelt egy év alatt, észleltünk fekete lyuk-neutroncsillag összeolvadást, nóva jelent meg a Cassiopeiában, volt egy gyűrűs napfogyatkozás, helikopter röpdös a Marson, idősödő millárdosok Elon Muskosat játszanak, hogy csak az elmúlt néhány hónapot említsem. Volt részünk tesztelésben, kijárási tilalomban, oltásra várakozásban és hasonló nyalánk dolgokban. Most úgy néz ki, hogy egy kis lélegzethez jutunk, a javuló statisztikák jóvoltából.
Ezen felbuzdulván, és persze azért is, mert már régen találkoztunk, újfent nyári tábort szervezünk, most is Kovácspusztán, ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk. Az időpont 2021. augusztus 7-13, az idén némileg rövidebb lesz a tábor, mint az előző években. A tábor részvételi díja tagoknak 11€, diákoknak 12€, nem tagoknak pedig 14€ naponta.
Ebben benne foglaltatik négyszeri étkezés és a szállás díja. A táborba érkezést legalább egy nappal előre jelezzétek, mert az étkezést csak így tudjuk biztosítani. A táborba a corvusmail mailcímen lehet jelentkezni.
Augusztus 7-én, szombaton 15:00 magasságában lehet gyülemleni a helyszínen, az első étkezés a vacsora lesz.

A világunk még nem teljesen biztonságos, ami a Covidot illeti, ezért a tavalyihoz hasonló rendszabályok lesznek érvényesek:

Az első és legfontosabb: Ha csak a legkisebb gyanú is felmerül, hogy koronavírussal fertőzött emberek közelében voltál, akkor inkább ne gyere a táborba. Nem ér annyit, beteg otthon is lehetsz, és legalább a többiek megússzák (arról nem is beszélve, hogy ha bizonyítást nyer, hogy valaki azzal a tudattal ment emberek közé, hogy fertőzött, akkor azt minimum két év börtönnel jutalmazzák országunk hatályos törvényei alapján). Ezt kénytelenek vagyunk mindenki lelkiismeretére bízni, a negatív teszt visszamenőleg érvényes a mintavétel időpontjához, utána öt perccel már lehetsz fertőzött. Természetesen a COVID elleni oltás nagyon szíves fogadtatásban részesül, pláne, ha nem ampullában, hanem in vitro hozzátok.

Higiéniai rendszabályok:

1. Szállás. Az épületben csak annyian alszanak, amennyi ágy van (31), preferáljuk a sátorban alvást, ha ennél többen lennénk. Semmiképpen nem szeretnénk, ha pl. a nagyszobában 5 ágyon nyolcan aludnának. Ha párok költöznek 3 ágyas szobákba, akkor kevesebben fognak lakni az épületben. Természetesen a vendégelőadók és a szakács számára fenntartunk szobát vagy szobákat.
2. Hűtő. Senki ne igyon üvegből. Máséból pedig pláne ne. Mindenki ráírja a flakonjára, sörére, hogy kié. Ja, és üvegpoharat nem rakunk a földre a székek alá, ezt nem a koronavírus miatt, hanem mert összetörik. Több éves tapasztalat.
3. Tisztálkodás. A mosdóknál lesz kirakva fertőtlenítős kézmosó és papírtörölköző, azt fogjuk használni. Lesznek naposok, akik figyelmeztetik azokat, akik mocskot hagynak maguk után, pl. zuhanyozáskor.
4. Étkezés. A kaja kiadásakor ne legyen tumultus, senki ne fogdossa a kirakott ételt (pl. szeletelt hagyma a pótvacsoránál). Mindenhova rakunk ki szerszámot az étel elvételéhez. Mindenki azonnal elmosogat maga után, ami nem a napi étkezéshez tartozik, a normál étkezésnél használt tányérok, evőeszközök mennek a mosogatógépbe. Gondolunk itt pl. a Vifon levessel elkövetett éjszakai partizánakciókra.
5. Maszk. Természetesen a megfelelő mennyiségű maszkot se feledkezzetek el hozni magatokkal.
A tábor jellege implikál néhány kelléket, amit illene bepakolni:

Kötelező kellékek: jegyzetfüzet, toll, piros lámpa

Opcionális kellékek: távcső, csillagtérkép, zöld lézer, binokulár, fényképezőgép, stb.

 

A tábor programja a következő lesz (folyamatosan bővítjük a megszólított előadók visszajelzései alapján):

Dátum, időpont

Előadó

Cím

2021. 8. 7. szombat

késő délután

 

 

 

2021. 8. 8. vasárnap

délelőtt

Nagy Sándor

 

 

 

 

Csillagtérképek, évkönyvek (AÉKF*)

map Az amatőrcsillagászok számára kötelező a csillagtérképek, évkönyvek és persze az égbolt beható ismerete. Mivel elenyésző mennyiségű ember születik ezzel az ismeretanyaggal a fejében (állítólag a neandervölgyi ősemberek között volt egy de őt fiatalon megették), nem árt, ha legalább egy előadás formájában foglalkozunk a témával.

2021. 8. 8. vasárnap

délután

 Édes Lili

A csillagok élete

star

2021. 8. 9. hétfő

délelőtt

Jánosdeák Márk

Teleportálás (Science fiction és valóság)

2021. 8. 9. hétfő

délután

Nagy Sándor

Az utolsó teljes napfogyatkozás

 eclipse

2021. 8. 9. hétfő

késő délután

Puha Emil

A Tejútrendszer dióhéjban

nutshelAz előadásban megismerkedünk a saját galaxisunkkal – a Tejútrendszerrel. Egy rövid történelmi bevezető után beletekintünk a galaxisunkat tanulmányozó tudományágakba – a struktúráját térképező morfológiába és a csillagok mozgását leíró kinematikába. Ezután óvatosan megtárgyaljuk a Tejútrendzer dinamikáját, hogy meglássuk, miért olyan nehéz megválaszolni a sötét anyag (illetve a modifikált gravitáció) nyitott kérdését. Bemutatjuk az elmúlt évtizedek észlelési kampányait, melyek nagyban hozzájárultak a kutatáshoz, különös tekintettel az eddigi legpontosabb és legtöbb adatot összegyűjtő Gaia űrszondára.

A Tejútrendszer kutatása

Az eddigi legpontosabb asztrometriai adatokat gyűjtő Gaia űrszonda óriási adatbázisa a kovetkező években meg fogja változtatni a Tejútrendszerről alkotott képünket. Az előadás kezdetén bemutatjuk
a Gaia adatai által elért kimagasló tudományos eredményeket. Megvitatjuk milyen hibák redukálandó fizikai tulajdonságok terhelik a Gaia adatait és hogyan válasszunk közülük jó minőségű adatokat. Az előadó célja pontos csillag luminozitási függvények (LF) készítése, mely fundamentális függvények körülírják a galaxisunk születését és fejlődését. Az LF-ekhez vezető út kulönböző adatbázisok join-olásán, a parallaxisok és extinkciók javításán, dekonvolúción, sebesség-diszperzión és statisztikán át vezet. Az előadás végén egy modifikált gravitációs elmélet eredményeiről beszélünk majd.

2021. 8. 10. kedd

délelőtt

Tonkó Péter

 

Optikai elemek hibái

optika

2021. 8. 10. kedd

délután

Nagy Sándor

 

Pályák, mozgások, pozíciók

orbits

2021. 8. 10. kedd

késő délután

Édes Lili

Milyen hangja van a gravitációs hyllámoknak?

gravity

2021. 8. 11. szerda

délelőtt

 

2021. 8. 11. szerda

délután

Édes Lili Az univerzum tágulása

2021. 8. 12. csütörtök

délelőtt

Musza Alexandra

Bay Zoltán Kutatóközpont

Mindennapok tudománya II. – (Ál)Tudományos való(tlan)ságok

pseudoA modern ember nagyon rövid idő alatt, nagyon sok információhoz tud hozzájutni, anélkül, hogy azok szűrve lennének. Előadásomban a hallgatóság segítségével igyekszünk megkeresni a helyes utat a hatalmas információtömegben.

2021. 8. 12. csütörtök

délután

Horváth Ákos

 

Az oklói természetes atomreaktor

oklo

2021. 8. 12. csütörtök

délután

Kovács Tamás

Gyűrűrendszerek a Naprendszerben

saturn

2021. 8. 12. csütörtök

délután

Galgóczi Bálint

Bay Zoltán Kutatóközpont

Kalauzolás az időzónázón

zoneAz időzónák jelentőségéről viszonylag kevés szó esik: legfeljebb óraátállításkor, esetleg utazás során juthat eszünkbe a fogalom. Tekintve azonban, hogy a modern elektronikai eszközök képesek az aktuális helyi időre automatikusan átállni, az időzónákkal inkább csak együtt élünk, semmint, hogy tudományos párbeszédeket folytatnánk róluk a mindennapokban. Jules Verne ismert regényében Phileas Fogg nyolcvan nap alatt utazta körbe a Földet, ezzel együtt az időzónákat is – mi ugyanezt kíséreljük meg az előadás keretében.

2021. 8. 12. csütörtök

délután

Windisch Márk

Bay Zoltán Kutatóközpont

Hullámok láthatáron

laserAz ultrarövid impulzus lézerek segítségével szilárd anyagon számos mikro- és nanométeres tartományba eső felületi periodikus struktúra hozható létre. Az előadás során áttekintjük ezen mintázatok kialakulását, főbb tulajdonságait, illetve azok vizsgálatát. Kitérünk spektroszkópiai (felületerősített Raman spektroszkopia) és félvezetőipari alkalmazási lehetőségekre is.

 

* AÉKF - Az észlelő amatőrcsillagász kötelező fejtartalama