Kérjük, támogassa egyesületünket
adója 2%-ával

Figyelem! A felajánlás határideje változott, még lehet adományozni. Részletek a cikkben.

Corvuska 2020

Sajnálattal közöljük. hogy a Corvuska 2020 csillagásztábor a járványügyi helyzet alakulása miatt elmarad.

Corvus 2020 észlelőtábor

2020. augusztus 15.-23.

Koronatanúság

 

Kemény hónapok vannak mögöttünk, semmi sem lesz már ugyanolyan, mint azelőtt volt. Egy kis csomó nyers DNS térdre kényszerítette a teremtés koronáját, a világ meghúzta magát (hol jobban, hol kevésbé, a napi statisztikák megmutatják, hol olcsóbb az emberélet). Ezután (legalábbis egy jó darabig) minden köhintés fel fogja állítani a szőrt a hátunkon, és egy kinövésekkel teli gömböc jut majd az eszünkbe. Mint a mesebeli gömböc, ez is felfalt valamit: a hitünket a nyugodt, szabad életben. Sok mindent fel kellett adnunk, hogy kordában tarthassuk a koronavírus terjedését, köztük egyesületi életünk normális kereteit is. A tavaszi összejöveteleinket le kellett mondanunk, de helyette bevezettük a szombat esti online előadásainkat, melyekből hatot sikerült összehoznunk.

neowiseMindeközben láthattunk egy szabadszemes üstököst is, amely már nagyon ránk fért, mert az utóbbi idők ígéretes üstökösei vagy széthullottak, vagy pedig csak a déli féltekéről voltak láthatóak teljes szépségükben.

Nálunk hozzáértőbb (vagy legalábbis annak elfogadott) emberek egy szép napon úgy döntöttek, hogy most már lehet sok embert megmozgató összejöveteleket szervezni, így kihasználva a ziccert, megrendezzük nyári észlelőtáborunkat.

Éjszakánként majd egy másik koronára fogjuk függeszteni szemeinket, fel az égboltra, ahol a Gemma körüli csillagok ragyogása megmutatja nekünk, hogy vannak magasztosabb dolgok is, mint a betegségektől való rettegés.

Szerintem most teljesen ide illik a következő idézet:

„Vannak emberek – nők és férfiak –, akik nem elégszenek meg az istenekről és óriásokról szóló regékkel, s nem kötik le gondolataikat a hétköznapi élet problémái sem: távcsöveket építenek, mesterséges holdakat bocsátanak fel, gyorsítókat terveznek, és vég nélküli órákat töltenek íróasztalaik mellett, hogy az összegyűjtött adatok tömegéből kihámozzák azok értelmét. Az Univerzum megértését célzó kutatás egyike azon kevés dolgoknak, amelyek az emberi létet egy kevéssel a komédia fölé emelik, s valamit kölcsönöznek neki a tragédia méltóságából.”
Steven Weinberg: Az első három perc.

A tábor helyszíne Kovácspuszta lesz Ekecs mellett, az időpont 2020. augusztus 15-23. 15-én, szombaton 15:00 után lehet gyülemleni a helyszínen. A tábor részvételi díja tagoknak 9€, diákoknak 10€, nem tagoknak pedig 12€ naponta.

Ebben benne foglaltatik a napi négyszeri étkezés és a szállás díja. A táborba érkezést legalább egy nappal előre jelezzétek, mert az étkezést csak így tudjuk biztosítani. A táborba a corvusmail mailcímen lehet jelentkezni.

Tekintve, hogy hogy sártekénk még nem teljesen koronamentes (királyok, vírusok, stb.), néhány rendszabályt leszünk kénytelenek bevezetni:

Az első és legfontosabb: Ha csak a legkisebb gyanú is felmerül, hogy koronavírussal fertőzött emberek közelében voltál, akkor inkább ne gyere a táborba. Nem ér annyit, beteg otthon is lehetsz, és legalább a többiek megússzák (arról nem is beszélve, hogy ha bizonyítást nyer, hogy valaki azzal a tudattal ment emberek közé, hogy fertőzött, akkor azt minimum két év börtönnel jutalmazzák országunk hatályos törvényei alapján). Ezt kénytelenek vagyunk mindenki lelkiismeretére bízni, a negatív teszt visszamenőleg érvényes a mintavétel időpontjához, utána öt perccel már lehetsz fertőzött.

Higiéniai rendszabályok:

1. Szállás. Az épületben csak annyian alszanak, amennyi ágy van (31), preferáljuk a sátorban alvást, ha ennél többen lennénk. Semmiképpen nem szeretnénk, ha pl. a nagyszobában 5 ágyon nyolcan aludnának. Ha párok költöznek 3 ágyas szobákba, akkor kevesebben fognak lakni az épületben. Természetesen a vendégelőadók és a szakács számára fenntartunk szobát vagy szobákat.

2. Hűtő. Senki ne igyon üvegből. Máséból pedig pláne ne. Mindenki ráírja a flakonjára, sörére, hogy kié. Ja, és üvegpoharat nem rakunk a földre a székek alá, ezt nem a koronavírus miatt, hanem mert összetörik.

3. Tisztálkodás. A mosdóknál lesz kirakva fertőtlenítős kézmosó és papírtörölköző, azt fogjuk használni. Lesznek naposok, akik figyelmeztetik azokat, akik mocskot hagynak maguk után, pl. zuhanyozáskor.

4. Étkezés. A kaja kiadásakor ne legyen tumultus, senki ne fogdossa a kirakott ételt (pl. szeletelt hagyma a pótvacsoránál). Mindenhova rakunk ki szerszámot az étel elvételéhez. Mindenki azonnal elmosogat maga után, ami nem a napi étkezéshez tartozik, a normál étkezésnél használt tányérok, evőeszközök mennek a mosogatógépbe. Gondolunk itt pl. a Vifon levessel elkövetett éjszakai partizánakciókra.

 5. Maszk. Tekintve, hogy az üzletekben még mindig kötelező a maszk viselete, ezért ne feledkezzetek el hozni magatokkal.

A tábor jellege implikál néhány kelléket, amit illene magatokkal hozni:

Kötelező kellékek: jegyzetfüzet, toll, piros lámpa

Opcionális kellékek: távcső, csillagtérkép, zöld lézer, binokulár, fényképezőgép, stb.

 Sunes

 A tábor programja:

 Koming szún